OVAJ AUTOMOBIL JE BEZ MANE ZA LED I SNIJEG: LEGENDARNA REKLAMA ZA STOJADINA (VIDEO)

9 months ago e s 0

Rijetko neko ima u nekadašnjoj Jugoslaviji da se nije vozio ili da je imao u svom vlasništvu automobil model Zastava 101, popularni Stojadin.

Predstavljamo vam jednog od najdugovječnijih modela ove kragujevačke fabrike automobila iz bivše Jugoslavije, Zastava 101 je nastala na svojoj bazi Fiata 128, na kojoj je zadnji dio totalno izmjenjen sa svojim petim vratima.

Ovaj automobil tačnije Zastava 101 svoju proizvodnju počinje 15 oktobra 1971 pa sve do 20 novembra 2008 godine te je ovaj automobil proizveden u više od milion primjera.

Stojadin milioniti je još 1991 godine proizveden, a dok je rekordna godišnja proizvodnja bila čak 1979 godine, kada je kako saznajemo sa svih montažnih traka sišlo preko 90.000 Zastava 101.

Ono se je proizvodilo u varijantama sa troje i pet vrata, te sa svojim motorom od 55 konjskih snaga, sa svoje zapremine od 1.200 kubika.

Reklame za ovaj automobil bile su jako popularne niz godina, a u skoro svakoj reklami Stojanid je predstavljan kao najbolji automobil koji čak bez ikakvih problema može i ići po najvećem ledu i snijegu.

Na jednoj od reklama možete pogledati kako stojadin ide i kroz more ili zaobilazi sve valove koji mu nisu ništa u stanju da urade automobilu ali ukoliko niste primjetili automobil ide sam jer ga čovjek sa violinčelom doziva do sebe a on vješto prolazi kroz svoje najveće prepreke kako bi u tačan tajming stigao do svog vlasnika koji ga doziva muzikom do sebe. Jer ipak je ovaj automobil bio više puta proglašen za najbolje vozilo bivše Jugoslavije. Zastava 101 je bila veliko obilježlje stare Jugoslavije.