MISTERIJA JEZIVE VILE SA 2.000 VRATA: Sagradila je bogata udovica, a pravi razlog je proganjao sve koji su saznali! (VIDEO)

10 months ago b s 0

MISTERIJA JEZIVE VILE SA 2.000 VRATA: Sagradila je bogata udovica, a pravi razlog je proganjao sve koji su saznali!

Kada je William Winchester preminuo 1881. godine, svojoj supruzi Sari ostavio je ogromno bogatstvo.

Pogledajte kakve je sve bizarne ideje imala ova depresivna udovica za koju se čak smatra da je komunicirala sa duhovima!

Nakon što je naslijedila 20 miliona dalara posle smrti svog supruga Williama, 1881. godine, Sara Winchester izgradila je ogromnu kuću na 65 hektara u Santa Klari u Kaliforniji (SAD).

Sama, bez djece, postala je depresivna zbog gubitka svog muža, a svoju palatu je izgradila kako bi joj to odvaraćalo pažnju od bola, piše “Kurir“…

Sara je hirovito mijenjala planove, skoro svakodnevno.

Građevinski radnici su bili veoma dobro plaćeni, te su ispunjavali hirove svoje gazdarice.

Dom Winchester ima 300 soba na preko 7 spratova, 13 kupatila, dvije balske dvorane, 6 kuhinja, 47 kamina, 2 podruma, 3 lifta upakovanih sa duhovnom tradicijom.

Misterije koje okružuju Saru i njena ekscentrična vjerovanja učinila su da se kuća i dalje smatra ukletom.

Ona nije uposlila arhitektu kako bi dizajnirao kuću, već je kontaktirala duhove pomoću table te su joj oni davali instrukcije, zbog toga je i bilo toliko promjena plana.

U pokušaju da pobjegne od zlih duhova koji su je proganjali, Sara je naredila i postavljanje vrata koja nisu nikuda vodila, kako bi namamila duhove, vjerovala je da će je to čuvati sigurnom.

Kao rezultat toga, ova vila imala 2.000 vrata i preko 10.000 staklenih panela, kada je bila netaknuta. Vrata koja lebde iznad kuhunje su jasan pokazatelj Sarinih strahova.

Neke sobe čak imaju prozore koji gledaju na druge sobe.

U nekoliko navrata, Sara je zatražila stepenište koje ne vodi nikuda, samo do plafona.

Sara je rekla da je sa duhovima komunicirala u “Plavoj sobi” gdje su se nalazili samo sto, stolice, plakar, olovke i papiri.

Iako je Sara imala svoju spavaću sobu, legenda kaže da nikada nije spavala u istoj prostoriji dvije noći zaredom kako joj duhovi ne bi mogli ući u trag.

Iako se u kući nalaze dvije balske dvorane, nijedna od njih nije nikada iskorištena.

Sari je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentičnosti. Voljela je crveno drvo, ali je mrzila boju, te je sve moralo biti prefarbano ili prekriveno.

Šara paukove mreže može se vidjeti svuda po kući, pošto je to bio omiljeni Sarin motiv.

Tokom godina Winchester vila smanjena je na 4 sprata i 160 soba, ali je ostala obavijena misterijom do dana današnjeg.

Iako je historija ove vile bizarna, ona je prelijep primjerak viktorijanske umjetnosti. Sarino nepresušno bogatstvo omogućilo joj je da ulaže u svoj dom, koji je bio i jedno od tehnološki najnaprednijih zdanja tog vremena.

Ova vila ne samo da je estetski prelijepa, ona je opremljena parnim grijanjem, modernim toaletima, pa čak i horizontalinim liftom između ostalog.

Kada je Sara preminula 1922. godine, za sobom je ostavila bogatstvo.

Bilo je potrebno 6 sedmica kako bi se očistilo sve što je njoj pripadalo. U jednoj sobi vrijednost namještaja bila je preko 25.000 dolara, današnjih 400.000.

Iako je nemoguće saznati šta je Sara planirala sa ovom prelijepom i nevjerovatnom vilom, divno je što u njoj možemo uživati i danas!

IZDVOJENO:

U turskom gradu Muradije je 80 ovaca izvršilo masovno samoubistvo skocivši sa litice u provaliju, navode turski mediji.

Izgraden usred Pacifickog okeana na odsjecenom otoku, hiljade kilometara izvan civilizacije, ovaj grad je privukao pažnju svakog tragaca za legendarnom Atlantidom.

Misticni grad Nan Madol koji se smatra kao jedan od najvecih svjetskih arheoloških cuda i jedini anticki grad koji je ikad izgraden na vrhu koralnog grebena.

Poput Uskršnjih ostrva, predstavlja istinsko remek-djelo graditeljstva…

Legenda kaže da su drevne ruševine prepune neistraženih tunela koji medusobno povezuju ostrvca, a u najdubljim i najmracnijim prolazima smještene su grobnice sa posmrtnim ostacima džinova i duše umrlih kraljeva.

Poznati grcki filozof Platon govorio je kako je vrlo napredna civilizacija Atlantide nekako naljutila bogove, pa je cijeli otok potopljen u nemilosrdan okean.

Procjenjuje se kako je grad Nan Madol, koji u prijevodu znaci “prostor izmedu”, star do 2000 godina, a mnogi dijelovi su rastavljeni kanalima.

Do današnjeg dana mnogi naucnici ne mogu objasniti nacin je izgraden grad, kao i njegova odvojena lokacija.

Nan Madol izgraden je na 92 otoka, a procjenjuje se kako je izgraden od 750 hiljada tona crnog kamena.